pátek 21. dubna 2017

Návštěva čokomuzea a pár zajímavostí o čokoládě

Za státnice jsem kromě květin dostala ještě jednu zajímavou věc, a to poukaz do čokoládovýho muzea Choco Story. A tak se jednoho pátečního podvečera vydáváme do centra do Celetné navštívit tohle interaktivní muzeum.

 
 Král všech čokolád

Nejprve zamíříme do interaktivní části muzea, kde nám paní čokolatérka ukáže,
jak se vyrábí pravý pralinky! Výroba má několik fází. Nejdřív se forma vylije čokoládou, nechá se ztuhnout a tenhle proces se ještě jednou opakuje, aby byla skořepina pralinky odolnější. Pak přijde na řadu plnění lískooříškovým krémem, jeho vytuhnutí a nakonec se celý proces a vlastně i pralinka uzavře další vrstvou čokolády. A pralinka je na světě! A my dostáváme ochutnat. Jsou fakt výborný!

 
Ukázka výroby pralinek

Taky nám paní řekne, jaký produkty se vlastně vyrábí z kakaových bobů. Zaprvé je to kakaová hmota, která má tmavou barvu a to je vlastně ta pravá čokoláda. Je to to nejkvalitnější, co se v bobu nachází. Pak je to kakaovej prášek (prostě kakao), z kterýho se vyrábějí ty míň kvalitní čokolády a pak je to kakaový máslo, který má bílou barvu. Je nám taky vysvětleno, jak se tyhle základní suroviny používají do různých druhů čokolád. Takže co do které čokolády patří:

Hořká čokoláda - kakaová hmota + kakaové máslo
Mléčná čokoláda - kakaová hmota + kakaové máslo + sušené mléko
Bílá čokoláda - kakaové máslo + sušené mléko


Když už jsme se vším obeznámeni, vrháme se na výrobu naší vlastní čokolády. Jirka se rozhodne dělat klasickou tabulku čokolády, já volím belgické karaxy, což jsou takový malý kolečka. Čokoládu používáme stejnou, takže rozdíl je opravdu jenom ve tvaru. A taky ve vzhledu, jak si na konci ukážeme.

A už se to tvoří


Dostaneme teda cukrářský sáčky plný čokolády, kterou vylijeme do forem a následné si každej dle svýho gusta ozdobíme svou čokoládu. A že každej máme to gusto trochu jiný ... Zatímco já volím poměrně běžnou a hlavně geometricky precizní výzdobu, Jirka na to jde z opačnýho konce. Na své čokoládě totiž udělá takovej veselej obličej a paní čokolatérka ho nemůže vynachválit. Že prej něco tak originálního a krásnýho tam ještě neměli. A pak na něho nebuďte pyšní!

    
Jirkův mírně dětinskej výtvor                                                  Můj výtvor

I přesto, že můj výtvor nikdo nepochválí a nad Jirkovým komickým obličejem se všichni rozplývají, si užijeme další část zážitku a tou je samotný muzeum s vystaveným exponátama a zajímavostma o čokoládě.

 
Dva čokolatéři

Jedna z nejvtipnějších informací je, jak vlastně vznikl plněnej čokoládovej bonbón - pralinka. Tento bonbón byl vynalezenej už v roce 1663, kdy ho pro francouzskýho vévodu Plessise-Praslina vytvořil kuchař v Regensburgu. No a pak už se jen místo Praslin začlo říkal praslinka a nakonec pralinka. Tak se pojďme všichni zpra(s)linkovat!

   
Kakaové boby v různých fázích zrání



1 komentář:

Kakaová hmota řekl(a)...

Já kupuji v čokoládovně u Janka jak kakaovou hmotu, tak máslo a čokoládu si dělám doma. I když jejich je taky top. Jana