úterý 15. března 2016

Všude samý oblouky z písku a noc strávená ve srubu

Ráno se vzbudíme a autem jedeme jenom chviličku a už se objevujeme v Arches National Park. Arches znamená v překladu oblouky a je to opravdu příznačnej název, jelikož naše matka příroda v tomhle parku vytvořila pomocí eroze krásný scenérie v podobě obrovských oblouků z pískovce. Oblouky tady začaly vznikat už před 300 miliony let, kdy byla celá oblast zalita slanou voda. Ta se střídavě vypařovala a oblast byla znovu zaplavována, až z toho vznikly tyhle překrásný útvary.. 

Taková ta rodinná pohoda v autě

Naše první túra směřuje k tomu nejslavnějšímu oblouku, kterým je Delicate Arch. Pěší výlet je to docela dlouhej a asi tak v polovině potkáme
„naše holky“ Camillu, Alice, Angelicu a Magdalenu, který jsou sice z Chile, Brazílie a z Itálie, nicméně s náma studujou na Kansas State University, takže jsou vlastně naše. Uděláme si s něma společnou fotku a pokračujeme dál. 

  Náhodný setkání s holkama

Když konečně dorazíme k oblouku pomalu se nám zastaví dech. Je to opravdu veliká paráda. No posuďte sami. Sice si teda musíme vystát kratičkou frontu na fotku přímo v oblouku, ale stojí to za to.

My všichni narvaní v Delicate Arch

Delicate Arch a hluboká díra před ním

Pak musíme překonat takovej trošku nebezpečnej úsek, kterej bohužel Vilda se svojí dlahou nemůže zvládnout a tak to obejde druhou stranou a po chvíli se zase potkáme. Avšak právě když překračuju ten nejvíc úzkej kousíček uslyším ránu jako z děla, která se pak ještě docela dlouho ozývá. No a víte co to bylo? Jeden úplně máklej turista (musel to být Amík, oni jsou na to specialisti) spadnul několik metrů ze skály přímo do toho důlku, kterej je u Delicate Arch. Naštěstí všechno dobře dopadlo, upadnuvší se otřepal, vstal a pokračoval v cestě. Ale měl teda obrovský štěstí.

Ty stíny vypadají fakt jako ptáci

Pak už se autem popovezem k Fiery Furnace, kde je však vstup povolen pouze s průvodcem a tak neriskujem vysokou pokutu a posunujeme se dál k Devil´s Garden. Odtud vyrážíme k dalšímu velmi slavnýmu oblouku nesoucímu jméno Landscape Arch. Ten je taky hodně populární a objevuje se na obalech průvodců a všemožných cestovatelských příruček.

Landscape Arch na spadnutí

Pak už pokračujem ke skále, na niž všichni vylezem a připadá mi to taky trochu nebezpečný. Chceme udělat fotku na úplným konci výběžku, ale díky mýmu strachu z výšek ji bohužel neuděláme až na samotným kraji ale o trošku blíž.

My všichni na útesu

Autem se pak přesuneme k Sand Dune Arch, kterej je tak vyerodovanej, že pod ním leží snad tuna písku. Ten je krásně vyhřátej a tak se v něm rochníme a válíme. Vilda odsud má fotku na níž vypadá jako by se plazil pro vodu někde uprostřed pouště.

Žíznivej vodychtivej Vilda

Pak už se přesuneme do auta a napadne nás dát si na chvíli šlofíka, protože jsme z toho každodenního ponocování docela unavení a navíc chceme vyčkat na západ slunce, kterej bude asi za hodinku a už se nám nikomu nikam nechce. Překvapivě se tentokráte nechce ani mně. A tak to na nějakej čas zalomíme přímo v autě.

Po krátkým spánku se už přesouváme k Window Arch, kde trpělivě čekáme na západ slunce. Bohužel ten den byly trošku mráčky, ale i tak jsou fotky našich dvorních fotografů mimořádně vyvedený. Ovšem takhle k večeru už byla trochu zima a tak sedíme pod skálama zakuklení v čem se dá.

Čekání na západ

Západ slunce mezi mraky

Panorama západu slunce

Pak už se vracíme do našeho útulnýho srubu v Lazy Lizard. Nejdřív s Vojtou zamíříme do kuchyně, kde začnem pro všechny připravovat špagety s rajčatovo-smetanovou omáčkou. Jsme úplnej tým a tak máme za chvíli hotovo a zbytek výpravy včetně nás si neskutečně pošmákne.

Ano, šéfe!

Večer si zalezem do chatičky a opět za zvuku kytary a našich líbezných hlasů popíjíme kolu s rumem. Pak už se uložíme ke spánku na patrových postelích, který jsou dokonce pro dva. Já s Kamčou sdílím postel nahoře na bidýlku a Vojta s Vildou jsou pod náma. Sice zprvu protestujou, že v jedné posteli spát nebudou, ale můžou být rádi, že se aspoň nemusijou šplhat nahoru.

Večerní zábava ve srubu

Ubytování: srub Lazy Lizard

Žádné komentáře: