sobota 9. prosince 2017

Předvánoční čas v Plzni

Díky akci Black Friday, která probíhala někdy na konci listopadu se nám podařilo splašit u Flixbusu levný jízdenky do Plzně. A tak dnes ráno v 8:00 nasedáme do autobusu a za pouhopouhých 50 Kč vyrážíme na hodinu a půl trvající cestu do Plzně. Už v autobuse je to fajn, teploučko, rozhled do okolní krajiny, prostě paráda. Kolem půl desáté dorazíme na autobusové nádraží CAN Husova a dobrodružství může začít.

Příjezd do Plzně

Prvně vyrazíme pěšky kolem Škodových závodů do Techmanie. Je to místo, který už dlouho toužím navštívit, a tak si plním sen! A to docela dlouho, jelikož v Techmanii nakonec strávíme
skoro pět hodin!

Vytahování se pomocí systému kladek

Začneme hned v 10, kdy se otvírá a prvně se vydáváme prozkoumat základní mechanický stroje, jako jsou kladka či setrvačník. Muzeum je to vskutku interaktivní, na všechno můžete sahat, tahat za to, stát na tom, skákat, šplhat, točit se… Prostě co je vám libo. Je tam taky část věnující se vlnám a kmitání, šíření zvuku a věci spojené s akustickou. Je tam i sekce vysvětlující fyzikální vlastnosti a mechaniku tekutin. Ve stejném místě jsou pak taky umístěny cívky, magnety a všechny ostatní propriety k elektromagnetismu. Jakmile prozkoumáme tuhle část o fyzice směřujeme dal k moderním technologiím. 

Tam si vyzkoušíme moderovat počasí před televizní kamerou a taky virtuální realitu! To je asi nejvíc zajímavý. Nasadí vám brýle a do ruky dají ovladač, kterým máte vystřelovat laserovej paprsek a rozbíjet tím kameny. Zároveň je nutný se vyhýbat červeným kuličkám. Je to tak divný, že vlastně chvilkama ani nevíte, kde jste.

Já obětí virtuální reality

Následně zamíříme do sportovní sekce, kde se koná soutěž s názvem dvanáctiboj. Na body sice nehrajeme, ale většinu úkolů si vyzkoušíme. Jeden z úkolů je třeba jízda slalomu na lyžích na simulátoru, pak se taky měří rychlost hodu molitanového míčků (Jirka jej hodil rychlostí 64 km/hod), hledání písmen dle souřadnic, jízda na rotopedu dle dané rychlosti a já nevím co ještě. Každopádně je to sranda a člověk se u toho i trošku zapotí.

Zkouška strmosti lyžařských svahů ... já už mám hrůzu v očích

Ve 12 :15 nám pak začíná program v přilehlém planetáriu - 3D film s názvem Polaris. V tomhle planetáriu je jedinečný to, že se promítá na kopuli. Dějem filmu je krásnej příběh o ledním medvědovi a tučňákovi, kteří spolu jedou vesmírnou lodi pochopit tajemství polárního dne a noci. Ve snímku je moc pěkně vysvětlený, jak obíhají planety kolem Slunce, z čeho jsou prstence planet a spoustu dalších vesmírných záhad a ještě je to navíc vtipný! Medvěd s tučňákem, který mimochodem dabujou Geňa se Suchánkem, spolu zažívají spoustu veselých situací, takže se to určitě bude líbit i dětem. Po skončení představení si ještě v rychlosti projdeme zbytek planetária a pak už se oba dohodneme, že od všeho toho bádání potřebujeme na chvíli pauzu. 

Hurá jídlo!

Skočíme si proto do bufetu, kterej se nachází přímo v Techmanii a k našemu údivu tam poměrně dobře a taky za slušný peníze vaří. A tak z jídla načerpáme novou energii k objevování a po krátké pauze jsme znova na place. 

Nakloněnej pokoj

Naše prohlídka pokračuje k tabuli, do které se člověk může celej obtisknout. A právě tam vzniká tahle silueta nás dvou. Následuje vodní svět, kde je kromě všelijakých vodotrysků, vodních kol a otáčejících se soustrojí dokonce i funkční model plavební komory. Jsem nadšená! 

  
My dva zepředu a zezadu

Posledním tématem je chemie, tam se už nezdržíme moc dlouho, aby jsme taky z Plzně viděli něco jinýho než muzeum. Celí nadšení, a popravdě řečeno taky mírně unavení, opouštíme Techmanii a vydáváme se do centra. Naše kroky směřují na náměstí Republiky, kde probíhají vánoční trhy. Dáme si zelnou placku a párek a uděláme si fotku s vánočním stromem. Taky si pohladíme oslíka a omrkneme zdejší betlém a nasáti vánoční atmosféru se vydáváme zahřát se do kavárny. 

   
Na vánočních trzích v Plzni

Od Terky, rozené Plzeňačky dostávám tip na podnik Café Regner, a tak si to najdeme na mapě a hurá tam. Bohužel však celí nedočkaví na útulno kavárny onu vybranou kavárnu mineme a zaplujeme tak do Café Anděl, která je hned vedle. No nic, horkou čokoládu a svařák tam taky mají, a tak už se nikam nepřemisťujeme. Navíc si ještě dáme dortík Mascarpone a chleba se škvarkovou pomazánkou, aby nám za tu dobu náhodou nevyhládlo.

Minutá Terčina kavárna

Pak už se vracíme přes centrum na bus, kterej má jet v 18:45. Není ale na odjezdové tabuli, a tak mírně znejistíme. Naštěstí uvidíme zelenej Flixbus stát hned na prvním nástupišti. jdu se zeptat, jestli jede do Prahy a řidič mi to potvrzuje. Nezeptám se ale v kolik, a tak po chvíli zjišťujeme, že to není ten náš! A tak když už ten náš najdeme, jak vyjíždí ze zastávky, ještě ho v půlce cesty stopneme a hodnej pan řidič nás ještě nabere. Tak takový dobrodružství nás na závěr ještě potkává! Pak už se v klidu a míru vezeme v přetopeným autobusu zpátky do Prahy a těšíme se na další výlety.

Žádné komentáře: