pátek 3. listopadu 2017

Portugalsko - praktické rady na cestu

Jelikož má příští středu Jirka v Portu meeting, rozhodneme se toho využít a vyrazíme objevovat krásy Portugalska už o pár dní dřív. Seženeme poměrně levný letenky, zabookojem nějaký to Airbnb a můžeme vyrazit!

Místo popisování, jak jsme skoro celej den strávili na cestách sem radši napíšu pár užitečných informací, jak se do Portugalska dostat, kde a za kolik se ubytovat a jak po zemi cestovat.

CESTA DO PORTUGALSKA - LETENKY

Zatímco přímý zpáteční letenky mez Prahou a Portem vás přijdou na nějakých 5 až 6 tisíc, my zvolili levnější, zato trošku delší variantu. V pátek jsme vyletěli z Prahy ve 14:20 a za hodinku jsme byli v Miláně. Spoj navazoval perfektně, na přestup jsme měli hodinku a půl a pak nás čekaly ještě 2 a půl hodiny v letadle do Porta. Takže na místě jsme se objevili kolem 19:00 místního času (18:00 našeho). Takže cesta to zas až tak dlouhá nebyla a finanční úspora byla značná. Celá cesta tam a zpátky totiž vyšla jen na 2400 Kč. Letenky jsme kupovali přes Ryanair a Wizzair. Musím přiznat, že cesta zpátky byla trošku víc časově náročná, na letišti v Miláně jsem čekala 4 hodiny. Ale když s sebou má člověk práci, dá se to nějak přežít.

Občerstvení na letišti

CESTOVÁNÍ PO PORTUGALSKU

Jelikož jsme se rozhodli, že určitě nechceme strávit všech 5 dní v Portu a navštívit místo toho nějakej národní park nebo jinou přírodní zajímavost, nebylo moc jiné možnosti než
půjčit si v Portu auto. Jo, do hor se dalo dostat i jiným způsobem, ale jediný, co jsem našla, bylo dojet do Bragy (poslední velký město) autobusem, a pak už pokračovat taxíkem nebo Uberem. A to by se určitě nevyplatilo. Navíc s autem jsme získali svobodu libovolnýho odjezdu a příjezdu, nečekaných zastávek a podobných dobrodružství. Navíc nás to na těch 5 dní stálo jen něco pod 2000 Kč. Benzín a nafta jsou sice v Portugalsku mírně dražší (kolem 1.5 Eura/l), ale i tak se to určitě vyplatí.

Na pár dní majitelem stříbrnýho Fordu

Auto jsme půjčovali přes Rentalcars, konkrétní půjčovna se jmenovala Centauro. Poskytovali mikrobus z letiště k půjčovně zdarma (cesta trvala asi 5 min) a celkově byl personál docela milej a příjemnej. Na konci si ani moc nedělali hlavu s obhlídkou auta a peníze vrátili na účet hned do druhýho dne. Jediná menší nevýhoda byla, že nám moc nevysvětlili, jak se co ovládá, jestli se musí svítit, atd...ale na vše jsme se doptali. Teď si asi říkáte, že jsme amatéři, kteří neumí používat auto ... nicméně s tím, aby bylo místo ruční brzdy tlačítko, jsem se fakt ještě nesetkala. Jo a na to, že to bylo auto z kategorie Economy, tak bylo docela zajímavý, že bylo šestimístný a mělo dvoulitrovej motor. 

Náš Ford S max, kterej byl na nás až moc dobrej

K tomu autu ještě nesmím zapomenout podotknout takovou zvláštnost týkající se portugalských dálnic. Neexistují tam totiž dálniční známky jako u nás, ani budky s výběrčím mýta, nýbrž je všechno zařízeno elektronickým zařízením, který máte v autě. A když si tohle zřízení chcete půjčit, zaplatíte navíc půjčovně 10 Euro. Když si ho ale nepůjčíte a třeba i omylem vjedete na dálnici, nedá se to vzít zpátky a automaticky vám naskočí pokuta 30 Euro za to, že to zařízení nemáte plus samosebou ještě poplatky za samotnou jízdu po dálnici. I přes veškerý vyhrožování jsme se na to kouzelný zařízení stejně vykašlali a jezdili radši po místních silničkách plných tradičních okachlíkovaných domků, místních bábušek a pomerančovníků!


UBYTOVÁNÍ V PORTUGALSKU

Nejčastěji jsme se ubytovávali přes Airbnb. Všechny z pronajímaných bytů byly fakt hezky zařízený a na rozdíl od ostatních evropských států i poměrně dost levný. Platili jsme od pouhých 14 do 22 Eur za dvě osoby a noc. Bylo vždy perfektně uklizeno, dokonce pro nás měli nachystaný i ručníky. Jedinou nevýhodou pronajímatelů bylo to, že se s nima dalo docela těžko domluvit, Za lámanou angličtinu jak pro hotntoty jsme byli vděční.  Pak nám taky přišlo divný, že většina lidí nás mohla ubytovat až kolem deváté večer, což na nás bylo docela pozdě, nicméně tyhle jižanský národy mají denní rytmus mírně posunutej, za což je nemůžeme hanit.

  
Interiéry bytů pronajatých přes Airbnb

Dvě noci jsme taky strávili v penzionu, kde bylo vše opět moc hezký a naklizený. Nikde s ničím nebyl problém, všichni k nám byli vstřícní a žádný přísný pravidla nikde nebyly. Ani v penzionu však nečekejte, že by personál uměl anglicky a tak budete muset spolíhat na štěstí, že třeba někdo z ubytovaných bude angličtinu ovládat a pomůže vám nějak se domluvit. Cenově to bylo opět parádní, kolem 25 Euro za dva na noc i se snídaní.

Pokoj v portugalským penzionu

První noc tedy trávíme v Portu, pár minut od letiště u kluka jménem Enzo, kterej část svýho bytu nabízí k pronájmu právě přes Airbnb. No a jak se nám daří na cestách dál bude popsaný v následujících článcích.

Ubytování: Airbnb v Portu (čtvrť Maia)


Žádné komentáře: