sobota 29. července 2017

Sklárna, pivovar a wellness, to vše v Harrachově

Ráno se pokoušíme vstát na budíka, ale naše pošramocený těla si žádají ještě malou chvilku odpočinku po včerejším záhulu, a tak jim ji ještě chvilku dopřejeme. Abych nějak zbilancovala včerejšek … náš výkon se mi sem moc nechce ani psát, protože ujet 40 km za 5 hodin čistýho času, což dělá průměrnou rychlost 8 km/h … to opravdu není rychlost hodná chlubení. Nicméně to převýšení stálo fakt za to. A tak se rozhodneme, že dneska to dáme víc na pohodu. Vybereme asi nejbližší destinaci, kterou jde – Harrachov.

Z chaty musíme bohužel naklesat několik výškových metrů do obce Příchovice, kde se potom dáváme na cyklostezku 3018 vedoucí víc a víc do lesa. Po chvíli se dokonce napojí na zelenou turistickou značku a začne to pravý dobrodružství. Kolo je nám tady spíš na obtíž, skáčeme po balvanech že se vidlice nestačí odpružovat. Já musím chvilkama i z kola sesednout, jinak bych se tam úplně domarastila. No a jak tu křivolakou cestu zvládá Jirka můžete vidět na videu.


Taková pěkná cyklostezka

Pak už konečně dorážíme do Dolního Kořenova, přejedeme hlavní cestu a vydáváme se k obchodu nakoupit nějakou tu sváču. Plni energie přejíždíme Jizeru, drandíme si to přes golfový hřiště, až konečně dorážíme
k vlakové stanici Harrachov. To však ještě vůbec nejsme v cíli, musíme projet pár serpentinama až se objevujeme v samotným středu obce a naše kroky zamíří k první atrakci, kterou je sklárna!

Parkujeme kola před sklárnou

Sklárna nese pojmenování Novosad a syn a funguje už od roku 1712, což ji činí nejstarší fungující sklárnou na celým světě. Tenkrát ji zde založil rod Harrachů, a až dodneška se tady sklo vyrábí tradiční technikou - foukáním sklářskými píšťalami. Hned vedle je taky brusírna skla, kde jsou rotující brousící kotouče poháněny vodní turbínou. A kde jsem ke všem těmto zajímavým informacím přicházím? Navštěvujeme totiž s Jirkou exkurzi, kterou můžeme vřele doporučit. Průvodkyně nás veme dovnitř do sklárny, kde vidíme lidi přímo v pracovním procesu, jak vyfukujou a tvarujou rozžhavený sklo. Kuriozitou je, že je to horkej provoz, což znamená zhoršený podmínky, který se jim snaží zaměstnavatel vykompenzovat tím, že je dovoleno v pracovní době pití piva. A ne jen tak ledajakýho. Přímo v areálu sklárny je totiž taky pivovar, kde si vaří vlastní pivindo!

Pracující skláři

Poté následuje prohlídka do brusírny skla, kde se  do hotových výrobků vybrušují nejrůznější ornamenty a zdobící prvky. Dělá se to na obřích kotoučích, který jsou rozvěšený všude po místnosti. Z brusírny jdeme do Muzea skla, který je největší v Česku a obsahuje kolem 5000 exponátů. Všechno je to tak vzácný, že se to bohužel nemůže fotit, takže se tam budete muset zajet podívat sami. A zase jedna zajímavost o muzeu. Dřív tam byla vystavená úplně monumentální skleněná váza. Když tam byl ale někdy před 10 lety školní výlet, jeden z žáků chtěl zamachrovat, že vázu uzvedne, a jak na ni chmátnul, celá se převrhla a rozbila na milion kousků. Vtipný je, že tam napsali i jeho jméno a z které školy byl. Myslím, že ten už tam nikdy nevkročí.

Výrobky čekající na vybroušení

No a po všech těch intelektuálních prohlídkách nastává čas zamířit do již zmíněnýho pivovaru, zase o nějaký ty chytrosti, co jsme se dozvěděli, přijít. Pivovar tady funguje od roku 2002, protože kšefty se sklem nešly úplně podle představ a sklárně hrozilo zavření. Avšak na alkohol nám Čechům vždycky zbyde, a tak jsme vlastně naší láskou k pivu postavili sklárnu opět na nohy! Přispíváme s Jirkou svou troškou do mlýna a dáváme si zdravé kvasnicové pivo! V nabídce jsou piva František a Čerťák - světlý a tmavý ležák. Pivo super, s jídlem je to tam trošku slabší, už bych se tam asi znova nevracela.

V restauraci pivovaru Novosad a syn

No a po pivečku sednem na kola a vyrážíme směrem k Hotelu Pytloun Harrachov. Je to luxusní krkonošskej hotel, před kterým jsou zaparkovaný samý bmw a jiný káry. Myslím, že jsme úplně jediní, kdo tam dorazil na kole ... jediní v historii celýho hotelu. Ale! Zamíříme si to přímo do luxusního wellness centra s nádherným výhledem na okolní kopce.


Odpočinek na terase hotelu Pytloun

Kdo tenhle blog trochu zná, určitě se teď trochu diví, že jsme se vydali na tak drahou zábavu. Opak je ale pravdou. Úplně nejvíc jsme to vymysleli, a tak za vstup dáme každej jenom stovku a můžeme tam být jak dlouho chceme od 8 od rána až do 6 do večera! Je to taková akce toho hotelu a tak ji náležitě využijeme. No mrkejte, jak se nám tam líbí. 

Užíváme si wellness

(Upozornění k akci: jakmile tam ale budete po šesté hodině večerní, zaplatíte 1400 Kč za 110 min pro 2 osoby. Tomuhle totiž říkají privátní wellness, kdežto to naše je pro veřejnost. Když ale budete mít štěstí jako my a nikdo tam nebude, budete to mít taky privátní!)

Pak už nasedáme na kola a míříme po silnice zpátky do Příchovic. Tam zamkneme do chaty kola a jdeme se projít na nedalekou rozhlednu Štěpánku.

      
Cestou k rozhledně Štěpánka    

Kamenná Rozhledna Štěpánka se nachází na vrcholu Hvězda (959 m), kterej máme téměř za chatou. Je to nejstarší rozhledna v Jizerkách a musím uznat, že se opravdu povedla. Než se tam doploužíme, tak už sice zavírají, nicméně výhled je parádní i z okolních kamenů a skal.

Výhledy na okolní kopce

V okolí rozhledny si nasbíráme spoustu borůvek a před chatou ještě obereme nějakej ten rybíz. A tak máme základ na zítřejší snídani a můžeme v klidu ulehnout k sladkému spánku.


Trasa: 27 km, 2 a půl hodiny na kole





Žádné komentáře: