neděle 19. března 2017

10 zajímavostí o Budapešti potažmo Maďarech

A jak bylo slíbeno v článku Zmrzlinová růže a tour po Budapešti zadáčo (téměř), tak taky plním a přidávám seznam deseti věcí, který jsme se dozvěděli na Free Walking Tour. Jsou to fakta, který mi přijdou opravdu zajímavý a pokud se chystáte do Budapešti, nebo alespoň do Maďarska, měli byste popsaný věci vyzkoušet a nebo omrknout.


1) Když vypiješ čtyři panáky Pálinky za sebou, naučís se mluvit maďarsky během pěti minut. Jinak Pálinka je místní kořalka vypálená z ovoce s obsahem alkoholu od 37 do 52 procent, takže něco jak naša slivovica! Dalším typickým pitím je Uprum, což je něco jako maďarskej Jägermaister.

Tři nejpopulárnější druhy pálinky - meruňka, hruška a švestka

2) Skoro třetina všech Maďarů žije v Budapešti. Tohle město vzniklo spojením měst Buda a Pešť, ale to ví, asi každé malé mimi, takže to zas až taková zajímavost není. Každopádně by mě zajímalo
, proč jsou všichni nasáčkovaní v jednom městě, když mají spoustu nevyužitých dalších míst.

3) Nedaleko náměstí Deák Ferenc tér mělo kdysi stát národní divadlo. Maďaři tam však udělali jenom velkou díru do země a pak už došly finance. A tak nahoře postavili malej bazének, aby se neřeklo, že vůbec nic neudělali. V současnosti je v té díře bar jménem Akvárium klub, kterej má místo střechy sklo, skrz který jde vidět voda v bazénku a naopak seshora můžete pozorovat lidi dole v baru. Je přece lepší chodit na pivo než do divadla, ne? Jo a ještě informace pro všechny pařmeny, na tomhle náměstí prej začínají všechny párty.

Akvárium klub s vodní střechou

4) V Budapešti je druhý nejstarší metro na světě (hned po tom londýnským) a tehdy se ještě nerazilo pod zemí, nýbrž se vykutala díra, postavilo se metro a pak se jáma zase zahrnula. To je důvod, proč je metro tak málo hluboko pod zemí a proč se nad ním nesmí stavět žádný budovy a tak celá trasa nejstarší linky vede pouze pod silnicema a chodníkama.

5) V Budapešti je taky spoustu okopírovaných památek. Tak například tam mají svoji Sochu Svobody, London Eye, Tower Bridge, kterýmu se v Budapešti říká Chain Bridge (Řetězový most) a dokonce ho stavěl ten stejnej architekt. Tady je přehlídka některých z nich.

Vlevo památky Budapeště, vpravo světový originály

6) Taky toho Maďaři spoustu vynalezli, sice mnozí z nich utekli do zahraničí a tyto zahraniční státy si teď vynálezy připisují na svůj účet, nicméně nám bylo řečený, že jsou maďarský! A některý z vynálezů teda jsou: Rubikova kostka, propiska, sirky a atomovej hřib.

Kostka pana Rubika

7) Taky tam jednou přišel biskup a chtěl šířit křesťanství. Jeho socha dodnes stojí na kopečku pod Citadellou. Místním se však jeho nápad o náboženství nelíbil, a tak ho zavřeli do sudu a skutáleli ze skály z kopce Gellét Hill. Tohle válení sudů ale ten chudák nepřežil.

8) Madarština je jazyk, kterej má nejblíž turečtině. I když s řádí do skupin ugrofinských jazyků, Finům nerozumí ani slovo a tenhle jazyk je pro ně úplně cizí. Taky mají zajímavou hlásku dzs (dž), kterou například začíná slovo dzsungle. No a to, jak je maďarština divnej jazyk docela dobře vystihuje tenhle obrázek.

Perla se řekne všude stejně ... no všude, třeba v Maďarsku ne

9) Na obou koncích slavnýho Řetězovýho mostu jsou dva lvi. Postavil je architekt, kterej byl odborník na lvy a tvrdil, že jestli tam někdo objeví nějakou nedokonalost, tak získá odměnu. Všichni tam jezdili a snažili se na něco přijít, ale nikdo nebyl úspěšnej. Až tam jednoho dne přišel malej kluk a zeptal se ho, kde má ten lev jazyk? A v tom to ten architekt nevydržel a skočil do Dunaje, čímž jeho příběh smutně skončil. A ty jazyky nemají ti lvi dodnes.

10) Typický maďarský jídlo je langoš, guláš a trdelník. A nejtypičtějším kořením je paprika. Paprika se dává do všeho, to je základ. A když už je té papriky moc a nevíte co s ní, tak si jí můžete vypálit a je z toho typickej drink Pálinka. A jsme zas na začátku.

Maďarskej gulyás


Žádné komentáře: