pondělí 22. února 2016

Nedělní odpoledne na Divokým Západě

Nědelní odpoledne stane se pro mnohé chvílí nudy, ale rozhodně ne pro nás! My se totiž vydáváme společně s našima americkýma rodinkama na velkou akci, kterou je finále v rodeu. Jelikož jsme tu v Kansasu ve středobodu divokýho západu, nemůžeme si nechat takovou příležitost ujít. A dobře děláme. Máme z toho docela nevšední zážitek.

Celá soutěž začíná jak jinak než zpěvem americké hymny, jak tomu bývá na všech sportovních akcích a máváním amerických vlajek. Všichni v obecenstvu stojí a svorně zpívají hymnu, muži mají smeknuté klobouky a všichni se u toho hrdě drží za srdce. No prostě patos jako blázen. Pak následujou ještě nějaký kecy o tom, jak je USA skvělá země, vlastně nejlepší na světě, a kdesi cosi, což nám teda moc příjemný není, nicméně to přetrpíme.

 Hlavně ruku na srdce!

Pak následují, jak to tak u sportovních utkání bývá, reklamy. Akorát tady probíhají poněkud netradičním stylem a to tak, že holka
jedoucí kolem celé arény na koni cestou mává vlajkou se jménem platící společnosti.

 Reklama v Kansasským stylu

Pak už konečně začíná samotná soutěž, která se dělí hned do několika disciplín. Tou první je Bareback Riding, neboli jízda na holým hřbetu bez sedla. Jelikož tomu koni nějakej dobrák zavázal lano tak, že ho škrtí přes slabiny, tak ten kůň sebou mrská jako divej a snaží se setřást svýho jezdce. Je pravda, že kdyby se tak neošíval, tak by to zvládnul každej na tom koni jen sedět. Takhle se z toho stal vysloveně boj o přežití. 

 Vyhazování si z kopejtka

Další disciplínou je uvazování býčka. Spočívá to v tom, že kovboj jedoucí na koni se snaží lasem chytit býčka, seskočit z koně, chňapnout ho a mrsknout s ním o zem a menším lankem mu k sobě svázat alespoň tři končetiny. No zajímavý. Zezačátku mi to přišlo až trochu brutální, nicméně po propuštění všechna zvířata odcházela šťastná a zdravá.

Viděli jste někdy černýho kovboje?

Další disciplína je velmi podobná té první, tj. jízda na běsnícím koni, tentokrát se sedlem. Tyto disciplíny se bodujou tak, že se na koni musíte udržet minimálně 8 vteřin aby jste nebyli diskvalifikováni a pak ještě porotci hodnotí váš styl zmítání se na koňským hřbetu.

No a někdy to ani těch 8 vteřin nevydržíte

Pak následuje disciplína pro holky, která spočívá v uvazování kozy. Holky jedoucí na koni musí za jízdy seskočit, čapnout kozu, která tam chudák chodí do kolečka na provázku, položit ji a zem a rovněž svázat alespoň tři končetiny k sobě.

 Chudáček malá koza v zajetí

Dále je na programu opět chytání býčka, s tím rozdílem, že teď jsou na něj kovbojové dva. Jeden ho musí chytit lasem za nohy, kdežto ten druhý za rohy. Tentokrát žádný svazování.

 A už ho berou

Pak je zase jedna soutěž pro holky, kdy mají na svých ořích objet co nejrychleji slalom, kterej je postavenej z plechových barelů. Musím říct, že jedou neskutečně rychle a v zatáčkách se kůň až nebezpečně naklání. Ach ta síla odstředivá.

 To je tak, když se řežou zatáčky

Předposlední disciplínou je chytání býka za jízdy. Kovboj jedoucí na koni musí za jízdy seskočit a to přímo na býka běžícího hned vedle něj. Pak společně svedou zápas na život a na smrt (zůstaňte v klidu, tohle je jen obrazný pojmenování) a býk nakonec skončí svázán a zemi. 

 Býk a kovboj v akci

Vyvrcholením celé akce je jízda na býcích. Tohle je opravdu nebezpečná disciplína, jelikož jezdci mají dokonce na hlavách helmy. Taky tam asistujou dva šašci v pestrobarevných oblečcích, kteří mají za úkol rozzuřeno býka odlákat, než se shozený jezdec stačí vzpamatovat. 

Rozzuřenej bejk

Rodeo na nás jednoznačně zanechalo velmi silnej dojem. Některým z nás se to líbilo, jiní byli poněkud vyplašení ze soubojů lidí se zvířaty. Já osobně bych to shrnula velmi oblíbenou frázi své mamky: „Hlavně, že se nikomu nic nestalo.“

A takhle na závěr si doporučuju pustit tenhle tematickej song.

 
 
 

Žádné komentáře: