pondělí 8. února 2016

Čínská večeře a fotbalový utkání roku aka Superbowl!

Dneska jdeme poprvé s naší rodinkou do kostela. Probíhá tam akce jménem Chinese Dinner, což sice znamená čínská večeře, ale jdeme tam v čase oběda. Dostaneme tam kupu čínskýho jídla a všichni si moc pochutnáme. A proč zrovna čínská? No protože dnes je v podstatě něco jako čínskej silvestr a od zítřka, tj. 8. února tam začíná novej rok – rok rudé ohnivé opice. 

 St. Luke's Lutheran Church

No a abych se nějak vyjádřila ke kostelu. Ve srovnání s našima kostelama je to chudej příbuznej. Je to v podstatě jen velkej dům, kterej má vevnitř
lavice a oltář a je trochu vyzdobenej. Zvenku by člověk skoro ani nepoznal, že je to kostel (kdyby teda před sebou neměl obrovskej dřevěnej kříž). No podívejte se sami.

Vnitřek kostela

Interiér i s lidma

Na večer už máme poněkud zajímavější program. Jdeme k Barčiné rodině sledovat Super Bowl. Je to dlouho očekávaný finálový utkání Národní fotbalové ligy (NFL). Nejedná se však o náš klasickej fotbal, nýbrž o americkej fotbal.

A už se to mele!

Je to tady velká událost, dokonce je den, kdy utkání probíhá, považovanej za neoficiální státní svátek, kterýmu se říká Super Bowl neděle – jak originální název. Je to v pořadí druhej den, kdy se sní v USA nejvíc jídla. Hned po díkůvzdání. Kolik se toho jídla sní, si radši ani nechci představovat. Koneckonců my ho máme taky docela dost.

 Kurt a hora jídla

No a jakto jídlo připravujeme, tak já se ujmu toho, že nakrájím "papriky". Jenže ony to nejsou papriky, ale pálivý papričky Jalapenos.  Bonnie mi doporučí vzít si rukavice. Já je s mylnou představou, že přece něco vydržím, odmítám a za několik minut toho silně lituju. Ruce mě pak pálí ještě půl hodiny i po tom, co si je asi dvacetkrát umyju a nakrémuju. Příště asi budu poslouchat starší a zkušenější!

Agresivní papričky Jalapenos, Barča a já

No a tady je nějaká statistika týmů, který získaly nejvíc titulů. Všimněte si, že tam někde dole je dokonce i tým z Kansas City!

Tabulka týmů s nejvíce získanými tituly

Letos se zápas odehrává na stadionu Levi´s Stadium Santa Clara v Kalifornii. No a my jej teda sledujeme na obrovské televizi u jedné z našich rodin - u Bonnie a Kurta. Hned po příchodu začneme chystat všechno to jídlo. Máme různý masový kuličky v omáčkách, spoustu zeleniny, tortilla chipsů a prazvláštních dipů a omáček. Myslím, že po skončení hry odejdeme všichni poněkud přecpaní. Na začátek vystoupí Lady Gaga, která zazpívá americkou hymnu a pak už může vše začít. Je to docela zábava sledovat, nicméně musím přiznat, že po první polovině to nás holky tak nějak přestane bavit. Podíváme se teda ještě na half time show, což je něco jako kulturní vystoupení po polovině hry, který si prostě nesmíme nechat ujít.

Stadion přeplněnej diváky

Letos na half-time show vystupují Britští Coldplay, kteří se mi mimochodem moc nelíbí. Celý vystoupení je až moc barevný, ještě ke všemu v takových pastelových barvách, což až trochu evokuje nějaký gayský hnutí. Pak vystupuje taky Beyoncé a Bruno Mars, jehož show se mi líbí asi ze všech nejvíc.

Druhou polovinu, co kluci pořád sledujou fotbal, my holky jsme nahoře a sledujeme Puppy Bowl. Je to taková sranda se štěňatama, který jsou na takovým malým hřišti a snaží se šťouchat do malýho plyšovýho balónku a dávat body. Jakoby prostě americkej fotbal hrály štěňata. Je to docela roztomilý, ale moc dlouho v kuse bych se na to asi dívat nedovedla.

Trofej pro vítěze

Tento zápas je tím nejsledovanějším vysíláním v televizi za celej rok! Jak říkám, je to tady velká událost a tomu odpovídá i cena reklam. Docela nás už teda všechny otravovujou, protože tam naskakujou co pár minut. Jenomže ono se není čemu divit. Je to docela byznys, protože letos se za půlminutovou reklamu platí 5 miliónů dolarů, což je teda neskutečná částka. Avšak firmy asi dobře vědí, co dělají. Zajímavý taky je, že některý reklamy jsou natočeny pouze pro tuto příležitost a už nikdy se vysílat nebudou. Prostě americký šílenství.

A málem bych zapomněla na to nejdůležitější! Teda pro sportovní fanoušky, mně je to docela šumák, ale musím to sem vepsat. Vitězem se letos stal tým Denver Broncos, kterej porazil tým  Carolina Panthers 24:10 a získal tak svůj třetí Super Bowl titul. Koneckonců článek o sportovním utkání bez výsledku, by byl jako pes bez ocasu, a to přece nikdo nemá rád.
 

 

Žádné komentáře: