úterý 19. ledna 2016

Výlet do země Oz a hlavního města Kansasu

Dnes je pondělí a měla by začít škola. Jenže je tady státní svátek, takže ta nepříjemná událost je odložena až na úterý. Slaví se totiž Martin Luther King, Jr. Day, který má připomínat narození Martina Luthera Kinga. Slaví se každoročně vždy třetí pondělí v lednu, což je právě okolo jeho narozenin, které byly 15. ledna. Martin Luther King byl hlavním mluvčím v hnutí za občanská práva, kde úspěšně protestoval proti rasové diskriminaci. Státní svátek se začal slavit krátce po jeho zavraždění v roce 1968 a prezident Ronald Reagan jej oficiálně uznal roku 1983. Tak a to by asi o historii stačilo.

Martin Luther King s americkou vlajkou v pozadí

A vzhledem k tomu, že máme celej den volno, rozhodnem se využít nabídky jedné z našich amerických rodin a jedeme s něma na výlet. Bonnie nás vezme autem do
Topeky, hlavního města státu Kansas!

Naše první zastávka je ve městečku Wamego, kde se zastavujem na ochutnávku vína. Tohle městečko je slavný tím, že se v jeho okolí natáčel film The Wizard of Oz (Čaroděj ze země Oz), kterej je považovanej za jeden z nejsledovanějších filmů všech dob. Proto se zde nachází muzeum, který se ke snímku váže a již zmíněný vinařství. Zajímavostí je, že první víkend v říjnu se zde koná tzv. OZtoberFEST, což je taková napodobenina Mnichovskýho Oktoberfestu, akorát s Ozí tematikou.

 Vinařství ze země Oz                      Tabule ve vinařství

Jakmile poochutnáme všechny vína, Bonnie si naštěstí jednu lahev koupí, takže to ani nevypadá zas až tak blbě. Pak nasednem do auta a pokračujem do Topeky.  Cestou posloucháme písničky kapely Rocktavo, kde zpívá i Luke, syn Bonnie. Musím uznat, že jsou fakt dobří. Tady je video k poslechnutí. A taky musím dodat, že zpívají a capella, což znamená, že ve své hudbě nepoužívají žádný hudební nástroje.

Hudební skupina Rocktavo

Naší první zastávkou je budova vlády - The Capitol Building. Je to asi jediná budova, kde je možný se kochat nějakýma architektonickýma prvkama. Zbytek budov jsou jen takový stejný šedivý krabice. Je docela hezká a hlavně obrovská. Porozhlídnem se kolem, Barča udělá pár profesionálních fotek a pak už pokračujem dál.

 The Capitol Building

Máme namířeno do parku. První věc, co mě dost překvapí je to, že středem parku vede poměrně široká silnice. Když po ní jedeme asi  5 minut, tak nám to nedá a zeptáme se, jestli nebudem vystupovat. Vy chcete jít ven? zeptá se naše řidička Bonnie. Samosebou, že chceme. Je zvláštní, jak jsou naše kultury odlišný. Nás by ani nenapadlo jet do parku autem a je málem ani nenapadne z toho auta vystoupit. Každopádně nakonec zaparkujem a jdeme se projít.

 Napůl zamrzlý jezírko v městským parku

Je teda neskutečná kosa, ale procházka stojí za to. Park je to sice obyčejnej, ale poměrně pěkně udržovanej a čistej. Uděláme několik fotek a pak už úplně vymrzlý nasedáme do auta a odjíždíme směr nákupní cetrum. Tam si dáme kafe, pak ještě na přání Bonnie jdeme do obchodu s kuchyňskýma potřebama a k večeru už míříme zpátky do Manhattanu. 

 Téměř zamrzlá fontánka v jednom z jezírek

Po cestě domů si pustíme Chinaski a hlasitě u toho zpíváme, což se stane příjemným zakončením našeho dnešního výletu. Musím uznat, že jet v americkým autě po dálnici někde uprostřed Kansasu a poslouchat u toho českou kapelu na mě udělá značnej dojem a poněkud se mi zasteskne po naší krásné vlasti.



Žádné komentáře: