pátek 22. ledna 2016

Vačice u sportovního centra a vše o něm (ní)

Dneska se konečně poprvé dostávám do univerzitního sportovního centra. Oficiálně se jmenuje Recreactional center, ale my mu zkráceně říkáme Rec. Máme ho asi 5 minut pěšky od domu a všechno tam máme zadarmo! No zadarmo, je to placený z vysokýho školnýho, ale to my platit nemusíme, takže pro nás opravdu zadáčo. Takže to tak vidím, že tam budu každej druhej den. Takových příležitostí už v životě moc mít nebudu.

Recreational center v celé své kráse


Otvírací hodiny jsou následující:

Po – Čt      5:30 – 24:00
Pá              5:30 – 23:00
So              9:00 – 22:00
Ne             12:00 – 24:00

Takže žádný výmluvy, že by někdo neměl čas sem zajít. A teď nějak krátce shrnu, co se tady vlastně všecko dá dělat. Rec má hned několik zajímavých prostor, kde se dají dělat nejrůznější sporty. Tak například je tady: 14 kurtů na ricochet, 2 kurty na squash, 2 kurty na wallyball, 10 basketbalových hřišť, 12 volejbalových hřišť, 6 kurtů na badminton, tělocvičnu, kde se hraje fotbal, in-line hokej, tenis atd. Pak je tady ještě obrovská posilovna asi s milion činkama, kardio místnost, místnost s vombat činkama, 4 studia na skupinový fitness, studio na přípravu se soukromým trenérem, stoly na pinec. Pak  je hned u vchodu taková mini kavárna a dokonce je tu i místnost, kde se dají hrát videohry, kulečník, stolní fotbálek a šipky. 

Spousta železa

No a jedním z nejzajímavějších sportů, který jsem zatím stihla zkusit je bezpodminečně ricochet (čti rikočet), anglicky racquetball. Protože to asi většina lidí nezná, napíšu takovej krátkej popis, o čem je vlastně řeč.

Ricochet (v US racquetball) 

Ricochet je hra pro dva hráče podobná squashi a vzdáleně tenisu. Hraje se na uzavřeném hřišti speciálními raketami a míčkem. Zápas se hraje na 3 vítězné sety. Set získá hráč, který dosáhne jako první 15 bodů. Hráč musí zvítězit rozdílem 2 bodů. Hráč se snaží hrát tak, aby v rámci pravidel donutil soupeře udělat chybu a tím získal bod. Při lichém počtu bodů se podává zleva doprava, při sudém naopak - tedy zprava doleva. V ricochetu není opravné podání – při chybě získává soupeř bod a podání. Poté, co podávající úspěšně zahájil hru, se hráči střídají v úderech, dokud jeden z nich neudělá chybu – nestihne míček odpálit nebo ho odpálí v rozporu s pravidly. Míček mohou hráči libovolně odpalovat – může se odrazit od kterékoli stěny a stropu. Může však jenom jednou dopadnout na zem. Při odpálení míčku hráčem se míček nesmí dotknout země dříve než přední stěny.

Tady na videu je možný vidět, jakej je to šrumec, když to někdo umí. Mně to teda napoprvé moc nešlo, ale rozhodně mě to chytlo, takže doufám, že najdu nějakýho sparing partnera a budem chodit trénovat!
  
Raketa a míček na ricochet

Pak taky Rec disponuje 40 stop vysokou lezeckou stěnou a 12 stop vysokým boulderem. Nejdřív však musíte absolvovat nějaký „lezecký“ školení. Ale zase vám půjčí veškerý vybavení jako sedák, lezečky a karabiny zadarmo.

Lezecká stěna - něco pro Dana

No a nejlepší věcí asi je, že je tady i sauna! Nachází se v šatně a je sice malá, ale dostačující. Ovšem jak tam poprvé jdu, nestačím se divit. Vejdu dovnitř a tam jsou dvě Američanky v oblečení! Mají dlouhé kalhoty, tričko a na nohách tenisky! No asi mě klepne. Proč mají proboha v sauně oblečení a hlavně boty? Připadám si tam omotaná v ručníku jako mentál, ale přece se nebudu saunovat v oblečení. Postupem času zjišťuju, že to tady tak dělají všichni. A samozřejmě si potom nedávají ledovou sprchu, takže pochybuju, že ta sauna má vůbec nějakej efekt. To kdyby viděli Finové, jak jim tady Američani kazí jejich tradici, tak sem zakážou dovoz Finlandie.

A na závěr jedna zajímavost. Jak si takhle posilujem, tak najednou jeden z nás za sklem uvidí nějakýho divnýho tvora, jako paka hned letíme k prosklené stěně a jdeme to pozorovat. Usoudíme, že je to vačice, který tady žijou jen tak divoce. Na obrázku dole to zvíře vypadá docela hebce a mile, ale v té tmě mě to teda docela vystrašilo.

Vačice opossum



Žádné komentáře: