neděle 17. ledna 2016

Chodec exotem a večerní basketbalovej zápas

Je sobota. A to znamená, že od menzy jede zadarmo autobus do Walmartu! Jo, není to nic extra, ale když tady člověk nemá auto, tak vezme za vděk čímkoli. Všechno je tady totiž strašně daleko. Nejbližší velkej obchod je skoro hodinu pěšky. 

Když už jsme u těch vzdáleností, tak všechno je tady poněkud megalomanský. Oproti Evropě, kde je nahuštěnej jeden baráček na druhým, tak tady je na všechno místo. Ještě jsem neviděla panelák (kromě kolejí), nebo něco podobnýho. Každá rodinka tady má svůj domek a k němu i docela velkej pozemek. Takže i relativně malý město je roztáhlý po velkým území. A to je asi důvod, proč tady má každej auto a řídit zde legálně můžete už od 16 let. 

Hromadná doprava tady prakticky neexistuje. Po městě jezdí jen takovej mikrobus, kterej jezdí v hodinových intervalech, což je na naše poměry hrozná doba. Než abych na něj čekala, radši jdu všude pěšky. No a proč by tady lidi taky jezdili tím pitomým autobuskem, když koupí litr benzínu za směsných 10 Kč? Navíc všude je spousta parkovišť, takže si zastaví téměř u dveří.

Místní autobus -  vleze se do něj asi 15 až 20 lidí

No a tím se dostávám k další polemice a to o tom, že to tady vůbec není uzpůsobený pro chodce. Chodníky jsou jen podél těch nejhlavnějších silnic, takže musíte chodit tudy. Když si chcete projít nějakou menší uličku, tak musíte
po silnici. To, že tady chodíme asi budí docela rozruch, protože za pouhých 10 minut chůze, co jsme s holkama na procházce na nás troubí asi 3 auta. Nákupem ve Walmartu a procházkou tak zabijeme skoro celej den a večer už se můžeme těšit na basketbalovej zápas!

Univerzitní stadion Bramlage Coliseum

Lístky dostaneme jako studenti zadarmo a po vstupu na stadion se nestačíme divit. Je to tam fakt obrovský, uprostřed je velká kostka a přichází i spousta fanoušků! Všechno si hned nadšeně fotíme a pomalu čekáme až to vypukne. Náš dívčí tým Kansas State dnes hraje proti holkám z Texasu. Jako správní fanoušci si na sebe bereme naše univerzitní fialový trička a dokonce dojde i na tančení Wabash Cannonballu.

Fandíme!

Z atmosféry zápasu jsme nadšení. Dokonce máme i školní orchestr, kterej se do toho teda pořádně obouvá. Kluci i holky hrajou o sto šest a ještě do toho tančí a fandí. Na videu se můžete podívat, jak to umí náš školní orchestr rozjet! Máme taky tým roztleskávaček. Ty jsou teda na můj vkus trošku slabší. Čekala jsem nějaký akrobatický kousky a místo toho jen pořád třepetají s těma svýma třásněma, ale i tak dobrý.

Orchestr na basketovým zápase

Během zápasu je několik menších přestávek, kdy se do publika hážou různý dárečky a tak. Mám to štěstí, že přímo ke mně přiletí malej basketbalovej míček, takže si ze zápasu i něco odnesu. V polovině je dokonce takovej delší program a to akrobatický vystoupení našich východních bratrů z Ruska. Musím uznat, že jsou asi tisíckrát lepší, než roztleskávačky a možná se mi to líbí víc než samotnej basket. Ruská gymnastka je snad z gumy, skáče několik metrů vysoko a vždycky dopadne zpátky na pružnou kladinu. Všichni jsou z vystoupení nadšení.

No a abych se taky zmínila o tom basketu. Kluci říkali, že hra byla trošku slabší, nedalo se ani 100 bodů za zápas. My jsme se s holkama aspoň trošku naučily pravidla. Nejlepší na celým zápasu byla stejně ta atmosféra a hlavně výsledek, protože jsme ty Texasanky porazili 58 - 49!  Jo a naše nejúspěšnější hráčka je Breanna Lewis, jejíž jméno tam zaznělo poměrně hodněkrát. Tak tady je její fotka a nějaký základní info.


Žádné komentáře: