čtvrtek 14. ledna 2016

Hraní bowlingu a nějaký fakta o škole

Začínám se vyrovávat s časovým posunem a taky je čas na první skypování. Všichni jsou strašně zvědaví, jaký to tady je, s kým bydlím, jaký je počasí, jestli všemu rozumím a podobně. Takže skypuju téměř celej den. Mezitím chodím na jídlo do místní menzy, která se jmenuje Derby. Máme tady totiž zaplacených 20 jídel týdně a menza je od našeho bydlení asi 15 až 20 minut pěšky. Takže mám pocit, že celej den jen chodím na jídlo a z jídla.

Během dne udělám taky jednu velmi pozitivní věc, a to, že si vylepím ke své posteli dvě fotky, který jsem si dovezla s sebou. Tak a od teď tady budem spolu!

Můj fotokoutek

Večer máme zase program pro mezinárodní studenty a tentokrát to je hraní bowlingu zdarma. V jedné z univerzitních budov se v podzemí náchází asi 10 bowlingových drah. Přijdou mi docela kvalitní  a stále tak nějak nechápu, jak může být
bowling s barem součástí školy. Jinej kraj, jinej mrav. Zahrajem si dobře, seznámíme se s novýma lidma a dokonce se mi podaří dvakrát skončit druhá, takže to je vlastně docela úspěšnej den.

Naše mezinárodní bowlingová partička

No a aby tady ten článek taky za něco stál a nesl alespoň nějaký podstatný informace, rozhodla jsem se vyhledat a sepsat pár základních údajů o mojí škole.

 

Kansas State University

Univerzita byla založena roku 1863 panem Isaacem Goodnowem. V současnosti je tady zapsaných kolem 25 000 studentů. Je to věřejná škola, ale i tak se tady platí školný, který není zrovna malý. I když ve srovnání s ostatníma americkýma univerzitama je to docela pakatel. Takže jen tak pro představu, školný je tady $9,034 pro Američany a $22,624 pro cizince. Upozorňuju, že je to jen za jeden semestr, takže když tady chcete vystudovat celou vysokou školu, hrábnete si pěkně hluboko do kapsy. 


Hlavní kampus se nachází ve městě Manhattan a rozkládá se na 668 akrech (2.70 km2). Kampus je dle amerických zdrojů velmi historický a jeho součástí jsou i budovy vystavěné před rokem 1910. Což pro nás mimochodem není žádná historie, ale budiž. Musím uznat, že některý budovy jsou fakt hezký.

Anderson Hall - jedna z budov univerzizního kampusu

Studovat tady můžete prakticky cokoli. Je tu fakulta zemědělská, architektury, plánování a designu, umění a věd, obchodu a administrativy, vzdělání, inženýrství, humanitních věd, technologie a letectví a fakulta veterinární.

Součástí kampusu je taky několik muzeí. Například Marianna Kistler Beach Museum of Art (muzeum umění), the KSU Historic Costume and Textiles Museum (historické kostými a textílie), the K-State Insect Zoo (hmyzí zoo), a the Chang, Chapman, and Kemper galleries (výtvarné galerie), v nichž jsou vystaveny především díla studentů a učitelů. Rovněž je tu velký sál, kde se odehrávají koncerty, hry a taneční vystoupení. 

Hale Library - knihovna

Hlavně to tady ale žije sportem. Školní sportovní týmy mají přezdívku Wildcats (divoký kočky). Oficiální barvou je fialová, takže kdykoli tady kohokoli potkáte, bude mít na sobě něco fialovýho. Je to už taková mánie. Ve škole dokonce máme obchod s oblečením, batohama, sešitama a vším možným. Všechno je samozřejmě fialový.

Maskot na fotbalovým zápase

Mezi sporty, který sponzoruje škola patří fotbal, basket, baseball, golf, tenis, veslování, volejbal, orientační běh a jízda na koni. Naším maskotem je Willie the Wildcat, prostě kočičák Vilík. Kdyby měl někdo zájem hledat  si nějaký další informace o škole, tady jsou k dispozici její oficiální stránky.

Moc slavných absolventů tato škola nemá. Myslím slavných v Česku. Co jste ale už možná někdy zaslechli, je jméno Erin Brockovich-Ellis. Tato dáma je americká právní a ekologická aktivistka, jejíž příběh byl tak velkolepý, že se roku 2000 stal inspirací pro natočení dramatu Erin Brokovich. Hlavní roli si zde zahrála Julia Roberts a získala za ni Oscara.
 

Žádné komentáře: